Kleine Wereld - @Velsen

"This section of my website is in Dutch."

#KleineWereld by stephen cassidy #KleineWereld

Het nieuws is vaak niet prettig. Er komt zoveel geweld en verdriet in voor. Hier een kijk op het nieuws in en rondom Velsen in miniatuur. Ik vind dat je er wel een beetje de humor van mag laten zien.

Wekelijks maakt ik een foto van de kleine wereld van Sjaak, Yvonne en hun vrienden. We (her)ontdekken Velsen, en geven vanuit hun perspectief een humoristisch ‘klein’ kijkje op de ‘grote’ wereld van Velsen. Foto bestellen of suggesties: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

De foto's en tekst hieronder zijn wekelijkse te zien in de geprinte zaterdageditie van de
IJmuider Courant.

Stephen Cassidy


Kleine Wereld - Sjaak en Yvonne

 • Diverse praktijken in Beau Soleil

  Diverse praktijken in Beau Soleil Friese huisarts Veldman liet deze asymmetrische villa in 1911 bouwen voor zijn artsenpraktijk. In de oorlog werd het voor heel andere diensten aangewezen; als Wehrmachtsbordeel. Deze zogeheten ‘Puffs’ waren in het leven geroepen om de rappe verspreiding van geslachtsziekten onder Duitse soldaten te beteugelen. Ook op forteiland en aan een pand aan de Driehuizerkerkweg vond gecontroleerde prostitutie plaats. Na de oorlog kreeg het pand weer bravere bestemmingen, en momenteel is het een ‘Thomashuis’, een kleinschalige zorginstelling. Bij werkzaamheden in 2009 zijn onder meer Franstalige liefdesbrieven gevonden van een lid van de ‘Jewish Brigade’ aan zijn Coby uit IJmuiden. Sjaak vind het interessante verhalen, maar Yvonne piekert over de brieven: “Heeft ze ze wel gekregen? Kon ze Frans lezen? Werd het nog wat?”
 • Koeien en noodhulp in boerderij Slingermuur

  Koeien en noodhulp in boerderij Slingermuur Aan de Zeeweg staat rijksmonument ‘boerderij Slingermuur’; een duinboerderij uit de 18e eeuw met schuur en koestal. In de jaren 50 was de boerderij er miserabel aan toe, maar werd na een opknapbeurt in 1955 voor het symbolische bedrag van één gulden verhuurd aan de Velsense afdeling van het Rode Kruis. Er waren geschenken voor de opening; zowel zakencentrum Kennemerlaan als de aannemer gaven een klok, de IJmuider Redding Maatschappij schonk een halspiegel, en de Velsense artsen doneerden een anatomisch model dat ‘Eva’ gedoopt werd. Het Rode Kruis was tot 1993 in ‘Slingermuur’ gehuisvest. Yvonne meent: “EHBO in de 18e eeuw ging volgens mij vooral met bloedzuigers en aderlatingen enzo. Gelukkig doen ze daar niet meer aan.” Sjaak: “Nou… ik vond onze bruiloft indertijd voor mijn portemonnee echt wel een hele aderlating.”
 • Één van de zeven huizen uit 1876

  Één van de zeven huizen uit 1876 IJMUIDEN - Vroeger hoorde bij een bepaalde functie vaak ook een dienstwoning. Zo liet het Departement van Financiën in 1876 zeven commiezenhuizen bouwen voor ambtenaren van de klaringsdienst. Deze dienst ging over heffing van invoerrechten en accijnzen voor in- en uitgaande schepen. In de tweede wereldoorlog raakten de huizen op de hoek van het Sluisplein en de Visseringstraat dusdanig beschadigd dat zes ervan gesloopt moesten worden. Het overgebleven huis, dat één van de oudste van IJmuiden is, staat op de lijst van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en is een rijksmonument. Yvonne heeft zo haar twijfels: “Met die douane hè, denk je al die scheepspapieren altijd wel kloppen?” Sjaak: “Tuurlijk wel schat, in een haven wordt toch nóóit wat binnengesmokkeld...”
 • Nieuw in 2016


  Nieuw in 2016
 2015 is voorbij, 2016 komt eraan. Voor Velsen wordt het een jaar van veel ‘nieuw’, met projecten zoals de HOV Velsen busbaan, Lange Nieuwstraat, de Velsertunnel, en de Nieuwe Grote Zeesluis. Eerst nog de oliebollen en vuurwerk, dan beginnen we op 1 januari aan het nieuwe jaar: 2016. Op de Christelijke kalender dan, want komend jaar begint bijvoorbeeld China aan jaar 4713, voor de Moslims komt 1437 eraan, en het Hebreeuwse jaar zal 5776 worden. Ook beginnen deze jaartellingen op een andere datum dan 1 januari. Yvonne heeft na de feestdagen wel zin in iets nieuws. Yvonne: ”Sjaak, ik wil in de uitverkoop even kijken naar schoenen. En misschien heb jij nog iets nodig?” Sjaak:”Ik hoef niks hoor. Het enige wat ik nieuw nodig heb is een gaatje in m’n riem erbij ben ik bang.”
 • Dromen van een witte kerst

  Dromen van een witte kerst Bing Crosby zong er in 1941 al over: een witte kerst. Dit jaar zal deze kerstdroom niet uitkomen. Een witte kerst wordt het genoemd als er beide dagen een sneeuwdek ligt. Dat is vanaf begin vorige eeuw maar tien keer voorgekomen. Er is dus niet zo veel kans op. Meer kans is er op milde temperaturen; op 25 december was het in diezelfde periode 14 keer warmer dan 10 graden. Zo’n warme decembermaand als dit jaar hebben we sinds 1934 niet meer gehad. Sjaak en Yvonne hebben kerst strak gepland met allerlei feestelijkheden. Yvonne: “Waar denk je aan schat?” Sjaak; “Herinner je je die ene winter nog, Von? Toen de sneeuw kniehoog stond.” Yvonne: “Ja, toen niemand kon komen door het weer.” Sjaak:” Vond ik zó gezellig. Alleen jij en ik…” (Ook in de krant): IJmuider Courant
 • 19e eeuwse kleuterschool in Santpoort

  19e eeuwse kleuterschool in Santpoort Een openbare bewaarschool voor de Santpoortse kleuters met daarnaast een onderwijzerswoning. Daarvoor zijn de panden in 1890 gebouwd, in opdracht van de pruisische barones Olga Wüste-Von Gotsch, die landgoed ‘Spaarnberg’ had geërfd. Zij en haar echtgenoot, koopman Justus Wüste, waren in die jaren sterk betrokken bij het dorp Santpoort. De school is in neorenaissancestijl gebouwd, het woongebouw in chaletstijl. Olga en Justus bleven kinderloos, en in 1932 werd het geheel verbouwd tot badhuis. De langsliggende laan is in 1922 tot Wüstelaan hernoemd. De voormalige bewaarschool huisvest nu twee vrijetijdsverenigingen. Voor Sjaak en Yvonne is de kleuterschool een tijdje terug. Yvonne: “Wat vond jij leuk, Sjaak? Knutselen, racen met de vliegende Hollander?” Sjaak:”’Het allerleukst vond ik de bel. Om naar huis te gaan.”
 • Inzameling voor de voedselbank

  Inzameling voor de voedselbank Ook dit jaar is er een inzamelingsactie om pakketten samen te stellen voor mensen die afhankelijk zijn van de voedselbank, zodat ook zij met kerst een lekkere maaltijd voor hun gezin op tafel kunnen zetten. Vorig jaar konden maar liefst 6700 pakketten in Noord-Holland uitgedeeld worden. Om de actie extra te promoten krijgt iedereen die een mooi pakket komt brengen bij het kantoor van de IJmuider Courant een attentie van zwembad De Heerenduinen, het Pieter Vermeulen museum of de Snowplanet. Meer informatie hierover elders in de krant. Tot 24 december kan ingeleverd worden. Sjaak en Yvonne laden hun boodschappenkarretje vol. Sjaak: “Von, da’s toch veel te veel. En waarom twéé kerstbroden?” Yvonne: “Is óók voor de voedselbank Sjaak. Want jij hebt zo te zien zelf geen extra voorraadje meer nodig, schat!”
 • Krachtig monument om vissers te gedenken

  Krachtig monument om vissers te gedenken Op de kop van de Vissershaven staat een beeld, een man ziet uit over zee, stormlantaarn in de hand; het vissersgedenkteken. Op 15 januari 1952 verging MS Alkmaar met man en muis in een orkaan. Dit was de aanleiding voor het oprichten van een monument voor alle vissers die niet meer terug keerden van zee. Geld werd ingezameld, en op 8 juli 1955 wordt het bronzen beeld van beeldhouwer H.Wezelaar door koningin Juliana onthuld. 60 jaar later vindt opnieuw een onthulling plaats: afgelopen augustus zijn bij het beeld plaquettes geplaatst met 319 door Arie Zanddijk achterhaalde namen van IJmuider vissers die sinds 1886 op zee gebleven zijn. Sjaak heeft waterige ogen. Yvonne: “Dat is niet van de Fisherman’s Friend zeker?” Sjaak:” Ik vind dit zo mooi. Zo zijn ze toch nog een beetje bij ons.”
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7